BENİGN PROSTAT HİPERPLAZİSİ (İyi huylu prostat büyümesi), PROSTAT KANSERİ, PROSTATİT(prostat iltihabı)
Sistit, çeşitli mikrobik organlar tarafından oluşturulan mesane enfeksiyonudur Gece-gündüz sık idrara çıkmaya başladıysanız, idrar yaptıktan sonra rahatlamıyor ve hala idrar varmış gibi geliyorsa, idrar yaparken yanma varsa aralıklı olarak idrardan kan geliyorsa idrar yolu enfeksiyonu (sistit) olmuş olabilirsiniz. Eğer bu şikayetler uzun bir süredir sizi rahatsız ediyorsa kronik sistit sizin hastalığınız olabilir. Bu tür rahatsızlıklardan kurtulmak ve korunmak için cinsel aktif hastalarda özellikle partner muayenesi dahil incelemeler yapılmalıdır.
Tedavi: Sorumlu olarak saptanan mikrobik ajana yönelik antibiotik tedavileri uygulanır. Ancak hamile hastalarda gebelik göz önüne alınarak uygun ve fetusa zarar vermeyecek ilaçlar seçilmelidir. Sıvı tüketiminin arttırılması, kişisel hijyene özellikle genital bölgenin temizliğine dikkat edilmesi, taş ve benzeri idrar yolları problemlerinin çözümlenmesi, vaginal akıntı, enfeksiyon gibi durumlarda tedavi uygulanması alınacak önlemler arasındadır. Genel önlemlere ek olarak, hamilelik döneminde takipler sırasında idrar analizlerinin yapılması tavsiye edilir.
Tedaviye dirençli kimi hastalara mesane içinin endoskopik olarak incelenmesi (sistoskopi) ve biyopsi alınması gerekebilir. Patolojik inceleme sonucunda allerjik mesane hastalığı (interstisyel sistitis) , kanamalı mesane hastalığı (hemorajik sistitis) veya kronik mesane hastalığı (kronik sistitis) saptanabilmekte uygun tedaviler ve diyetler ile hastalar tedavi edilmektedir.
Mesanesinde taş saptanmış hastalara kapalı yöntemle (endoskopik) taş kırma yapılmaktadır.
İdrar yolunuzdan kan geldiyse mutlaka ultrasonografik olarak inceleme gerekir. Özellikle sigaranın risk faktörü olduğu mesane tümörünün ilk bulgusu ağrısız kanamadır. Mesane tümörü olan hastalarımızın yüzeyel tümörü olan grubuna kapalı sistemle (TUR), mesaneyi tamamen kaplamış tümörü olan hastalara ise açık ameliyat (total sistektomi) başarı ile yapılmaktadır.